PUTNIEM 30!

2023./2024. gada sezonā svinam vokālās grupas PUTNI 30 gadu kopādziedāšanas jubileju. Iepazīstiet mūsu ansambli Mada Drēziņa veidotajā dokumentālajā filmā!

Vakars ar dziedāšanu

PUTNU 30. jubilejas sezonu noslēgsim ar programmu VAKARS AR DZIEDĀŠANU. Programmu veidojam kopā ar dramaturgu Anselu Kaugeru, komponisti Eviju Skuķi un aktieri Vari Klausītāju, un tā izskanēs svētdien, 19. maijā, plkst.18.00. Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/139021

Lasīt vairāk

Dvēseles putni

Sadarbībā ar dziesminieci Antu Eņģeli vokālā grupa PUTNI piedāvā jaunu koncertprogrammu SACRED & PROFANE jeb DVĒSELES PUTNI, kurā muzikālos kontrastos tiks izspēlētas cilvēka dvēseles laicīgās un garīgās dabas saskaņas. Programmā iekļauti senās mūzikas skaistākie madrigāli un spāņu romances, kā arī latviešu autoru – Jāņa Lūsēna, Imanta Kalniņa, Valta Pūces un Raimondas Vazdikas – dziesmas un balādes, kas veido vasaras vakaram piemērotu romantiski saldi gaisīgu noskaņu. Jaunus aranžējumus šai programmai veidojusi komponiste Madara Pētersone. Biļetes:  https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/138651

Lasīt vairāk

Pie HAMMOND ērģelēm 21. gs. paaudze

Ceturtdien, 30. maijā, plkst. 19.00 Liepājas Lutera baznīcā notiks koncerts PIE HAMMOND ĒRĢELĒM 21. GS. PAAUDZE, kurā uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Doma kora skolas un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas studenti Bogdans Mihailovs, Lāsma Švemberga, Gustavs Otto Iesalnieks, Paula Saleniece, Sanija Eglīte, Greisa Peremota, Eduards Bariss, Andris Žabris, Timotejs Rozentāls un Elza Marija Buša. Koncerta īpašie viesi – Atis Andersons (Hammond ērģeles) un Indriķis Veitners (saksofons).

Kopš 2023. gada sākuma notiek darbs pie Liepājas Lutera baznīcas vēsturisko HAMMOND ērģeļu atjaunošanas. Kamēr restaurācija turpinās, unikālo instrumentu iespējams dzirdēt tikai īpašos, restaurācijai veltītos koncertos. 30. maija koncerta programmā šogad liela mūzikas stilu dažādība – skanēs gan studentu oriģinālmūzika, gan gospelis, latino, groove un populāru džeza standartu melodijas. Koncertu vadīs HAMMOND atjaunošanas projekta vadītāja, dziedātāja un diriģente Antra Dreģe. Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/139800

Lasīt vairāk

"Hildegarde. Spēka dziesmas" koncertu ciklā Liepājas HAMMOND ērģeļu atbalstam

Ar koncertu HILDEGARDE. SPĒKA DZIESMAS otrdien, 16. aprīlī, plkst. 19.00 Liepājas Lutera baznīcā turpināsies koncertu cikls unikālo Liepājas HAMMOND elektrisko ērģeļu restaurācijas atbalstam. Koncertā uzstāsies vokālā grupa PUTNI, kas šosezon turpina svinēt 30 gadu jubileju, leģendārās grupas IĻĢI soliste un tautas muzikālo tradīciju zinātāja Ilga REIZNIECE un ērģelniece Kristīne ADAMAITE.

Lasīt vairāk

Hildegarde. Spēka dziesmas

Vokālā grupa PUTNI, kas latviešu izpildītājmūzikas vēsturē iegājusi ar oriģinālu, pārdomātu repertuāru un efektīgām, tehniski augstvērtīgām performancēm, šosezon turpina svinēt 30 gadu jubileju un aicina uz koncertu HILDEGARDE. SPĒKA DZIESMAS, kas šoreiz tapusi kopā ar leģendārās grupas IĻĢI solisti un tautas muzikālo tradīciju zinātāju Ilgu REIZNIECI. Jaunā programma tiks atskaņota sestdien, 9. martā, plkst. 18.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Koncertā piedalīsies arī ērģelniece Kristīne ADAMAITE.

Lasīt vairāk

Spēka dziesmas

Miers [bez vārdiem]

Šis gads ieies vēsturē ar Latvijas kultūrvēsturē nozīmīgu notikumu, ko kopīgiem spēkiem izdevās īstenot Liepājas Lutera baznīcā – proti, vēsturisko, VEF ražoto HAMMOND ērģeļu skaņas atjaunošanu. Ērģeles atguva savu skanējumu un šovasar to bija iespējams novērtēt četros koncertos.

Tik ilgi klusējošs instruments ir jāatjauno uzmanīgi un vairākās kārtās – pēc pirmajiem remontdarbiem un iepriecinošā rezultāta atklājās daži dziļāki skaņas mehānismu bojājumi, kuru labošanai nepieciešams papildu remonts.

Šobrīd turpinās līdzekļu vākšana, un prieks, ka Ziemassvētku laikā Lutera baznīcā koncertēs komponists JĀNIS LŪSĒNS un ģitārists MĀRCIS AUZIŅŠ, daļu no koncerta ieņēmumiem ziedojot HAMMOND ērģeļu turpmākai atjaunošanai.

Koncerti notiks deviņās Latvijas baznīcās no 2023. gada 16. līdz 27. decembrim, tostarp Liepājas Lutera baznīcā trešdien, 20. decembrī, plkst.19.00.

Lasīt vairāk

Klusais koncerts Krimuldas baznīcā

Svētdien, 2023. gada 27. augustā, ar programmu ZILAIS MĒNESS viesosimies Krimuldas baznīcā, kur muzicēsim kopā ar saksofonistu Aigars Raumani un komponisti Madaru Pētersoni. Par īpašo atmosfēru rūpēsies arī gaismu mākslinieks Jurģis Ozols. Programmā Svētās Hildegardes dziedājumi, komponistes Sabīnes Ķezberes un Karenas Tanakas (Japāna) skaņdarbi, viduslaiku un renesanses vokālā mūzika, mūzika saksofonam un citi īpaši šai programmai piemeklēti darbi. Ieeja brīva. 

Lasīt vairāk

Conversation #9

Liepājas Lutera baznīcas HAMMOND pirmo koncertsezonu piektdien, 2023. gada 25. augustā, plkst. 19.00 noslēgsim ar koncertu CONVERSATION #9, kurā pie atjaunotā instrumenta sēdīsies ērģeļu burvis Arno Kreigers (Arno Krijger) no Nīderlandes. Viņš kopā ar šveiciešu sitaminstrumentālistu Florianu Arbencu (Florian Arbentz) un trompetistu Pērsiju Pārsglovu (Percy Pursglove) no Lielbritānijas klausītājiem piedāvās pavisam jaunu džeza programmu TARGETED, kas šopavasar izskaņota arī šāda paša nosaukuma albumā.

Lasīt vairāk

Hildegardes meditācija Liepājā

Vokālā grupa PUTNI bija klāt brīdī, kad pirms diviem gadiem aizsākās Liepājas Lutera baznīcas vēsturisko HAMMOND ērģeļu restaurācijas projekts. Instrumenta atjaunošanas pirmā kārta ir noslēgusies, un svētdien, 2023. gada 1. jūlijā, rīta dievkalpojuma laikā ērģeles tiks iesvētītas. Vokālajai grupai Putni ir liels prieks, ka svinot šo notikumu, Liepājā varēsim atskaņot klausītāju iecienīto programmu HILDEGARDES MEDITĀCIJA, kurā piedalīsies arī ērģelniece Kristīne ADAMAITE, dziesminiece Anta EŅĢELE un sitaminstrumentāliste Virdžīnija LAUBE – VĪTIŅA. Koncerta sākums plkst. 13.00. Koncerta programma.pdf

Lasīt vairāk

Pie HAMMOND ērģelēm 21. gs. paaudze

Ceturtdien, 2023. gada 8. jūnijā, plkst. 19.00 Liepājas Lutera baznīcā aicinām uz koncertu PIE HAMMOND ĒRĢELĒM 21. GS. PAAUDZE, kurā uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Doma kora skolas un Liepājas mūzikas koledžas studenti. Koncerta īpašie viesi – Atis ANDERSONS (Hammond ērģeles) un Indriķis VEITNERS (saksofons).

Lasīt vairāk

HAMMOND ērģeļu atklāšanas koncerts

Piektdien, 2023. gada 12. maijā, plkst.19.00 Liepājas Lutera baznīcā notiks HAMMOND ērģeļu atklāšanas koncerts, kurā ar īpaši šim unikālajam instrumentam veltītu programmu uzstāsies Atis ANDERSONS (Hammond ērģeles), Santa ŠILLERE (vokāls), Āris OZOLS (ģitāra) un Andris BUIĶIS (sitaminstrumenti). Īpašais viesis – Hammond ērģelnieks Bence VAŠS (Bence Vas, Ungārija/Polija).

Hammond ērģeļu vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, taču Latvijas kultūras vēsturē īpašs ir fakts, ka šī slavenā zīmola elektriskās ērģeles ar speciāli radītu mākslinieka Ādolfa Irbītes dizainu savulaik ražotas arī pie mums Rīgā – Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF).

Līdz mūsdienām saglabājušies tikai trīs šādi pirms Otrā pasaules kara ražotie instrumenti, un viens no tiem ir Liepājas Lutera baznīcas Hammond, kurš šobrīd ir restaurācijas procesā. Ērģeļu atjaunošanu uzņēmies nīderlandiešu restaurators Ganderts de Bo (Gandert de Boo). Viņš īpaši specializējies darbā ar vintage instrumentiem un šopavasar jau paguvis veikt nozīmīgus darbus, lai ērģeles atkal skanētu.

Koncerts 12. maijā būs iespēja dzirdēt Liepājas Hammond unikālo skaņu, novērtēt līdz šim restaurācijā paveikto, iepazīties ar Liepājas ērģeļu stāstu un tālāko instrumenta atjaunošanas plānu.

Lasīt vairāk

Noslēdzies pirmais vēsturisko VEF ražoto HAMMOND ērģeļu atjaunošanas posms

Pateicoties ziedotāju aktivitātei, VKKF un Liepājas valstspilsētas pašvaldības Kultūras projektu līdzfinansējumam šā gada aprīlī ir noslēdzies pirmais vēsturisko VEF ražoto Liepājas Lutera baznīcas HAMMOND ērģeļu restaurācijas posms, kura gaitā atjaunoti ērģeļu skaņas mehānismi. Tas jau drīzumā ļaus baudīt ērģeļu skanējumu koncertos, un pirmais no tiem ieplānots jau 2023. gada 12. maijā, kad sabiedrībai būs iespēja iepazīties ar šo unikālo instrumentu un piedalīties HAMMOND atjaunošanā arī savu ziedojumu, lai varētu pilnībā pabeigt ērģeļu restaurāciju.

Lasīt vairāk

Pirmatskaņojumi Rīgā

Ar virkni Baltijas komponistu pirmatskaņojumu svētdien, 2023. gada 23. aprīlī, Lielās ģildes Minsteres zālē vokālā grupa PUTNI turpinās savu 30 gadu jubilejas sezonu. Koncertā kopā ar jubilārēm muzicēs klavesīniste Ieva SALIETE, saksofonists Arvīds KAZLAUSKS, komponists Edgars CĪRULIS un sitaminstrumentālists Ēriks MIEZIS. Koncerta programma.pdf `

Koncertā skanēs īpaši Putniem sacerētas kompozīcijas, kas pasaules pirmatskaņojumus piedzīvoja pagājušā gada nogalē laikmetīgās mūzikas festivālā AFEKT Igaunijā un Krustpils pilī, bet Rīgā vēl nav skanējušas. To autori Edgars Cīrulis, Madara Pētersone, Sabīne Ķezbere un Marija Kervitsa ar saviem jaundarbiem ir lieliski papildinājuši sieviešu vokālo ansambļu mūzikas repertuāru, ko vokālā grupa Putni, uzrunājot komponistus, pasūtinot un savas darbības laikā pirmatskaņojot vairāk nekā 120 sacerējumu, kopusi 30 gadu garumā.

Lasīt vairāk

Hildegarde. Zilais mēness

Vokālā grupa PUTNI 2023. gadā svin 30 gadu dzimšanas dienu. Jubilejas gadā klausītāji tiks īpaši lutināti ar jaunām koncertprogrammām, virkni jaundarbu un veselu sēriju video arhīva materiālu. Pirmā ansambļa tikšanās ar publiku šogad notiks trešdien, 8. martā, Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā programmā HILDEGARDE. ZILAIS MĒNESS.

Koncertā skanēs Bingenes Hildegardes, Madaras Pētersones, Imanta Zemzara, Olivjē Mesiāna, Džirolāmo Freskobaldi un Andreja Grīnberga kompozīcijas, kā arī motetes no Seviļas dziesmu grāmatas (XV gs.). Koncertā kopā ar “Putniem” uzstāsies Kristīne Adamaite (ērģeles) un Madara Pētersone (elektronika), kura, iedvesmojoties no Sv. Hildegardes personības un viduslaiku mūzikas mantojuma, radījusi īpašu darbu par mīlestību.

Lasīt vairāk

Putniem ŽUBILEJA

Vokālā grupa PUTNI ir viena no savdabīgākajām vienībām Latvijas mūzikas ainā – mūsdienīga vokālā ansambļa repertuāra celmlauzis, kas ilgstošā, nekomerciālā darbībā iet savu, no citām mūziķu apvienībām atšķirīgu radošo ceļu.

Šogad, 2023. gadā, PUTNIEM - jubileja jeb, kā mēs to asprātīgi esam nodēvējušas - žubileja, jo čivinām, vīterojam, žubinām, svilpojam un žubilējam jau 30 gadus!

Lasīt vairāk

Sākta Liepājas HAMMOND stāvokļa izpēte

Lai novērtētu Liepājas Lutera baznīcas HAMMOND ērģeļu stāvokli un realizētu vēsturiskā instrumenta restaurācijas projektu, šoruden ar ziedotāju, VKKF un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu ir uzsākta 1937. gadā VEF ražoto elektrisko ērģeļu izpēte.

Laimīga sagadīšanās projekta vadītāju Antru Dreģi ir savedusi kopā ar RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Elektroakustiskās laboratorijas vadītāju, docentu Vitāliju AIŠPURU, kurš, uzzinot par unikālo instrumentu, laipni piekritis to apskatīt un secināt, kādas ir iespējas restaurēt tā mehānismus. Šis ir nozīmīgs projekta posms, kas nepieciešams, lai par pašreizējo ērģeļu stāvokli priekšstatu varētu gūt nīderlandiešu vintage instrumentu restaurators Ganderts de Bo (Gardert de Boo). Viņš Latvijā plāno ierasties 2023. gada martā, lai atjaunotu Liepājas HAMMOND skaņas mehānismus.

Lasīt vairāk